Starten of weigeren van een zorgprotocol

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Patiëntendossier > Zorgprotocollen en zorgtrajecten >

Starten of weigeren van een zorgprotocol

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Starten van zorgprotocol bij openen van het dossier

Bij het openen van een dossier wordt automatisch door het systeem de gekende lijst van zorgprotocollen overlopen en wordt voor elk zorgprotocol nagegaan of aan de startvoorwaarden voldaan is.

De startvoorwaarden zijn voldaan als:

De patiënt behoort tot de doelgroep.

Er geen contra-indicaties aanwezig zijn.

Er geen instantie van dit zorgprotocol nog actief is, bv. einddatum niet bereikt.

Als aan de startvoorwaarden voldaan is, zult u onder de rubriek Zorgprotocol automatisch een gekleurd veld zien verschijnen met als titel de naam van het in aanmerking gekomen zorgprotocol.

De kleurindicatie geldt als alarmfunctie en duidt aan dat er een actie vereist is.

Zorgprotocol aanvaarden of weigeren

Rubriek_zorgprotocol_status

U kunt een aanbevolen zorgprotocol openklappen door op het pijltje links naast de naam van het zorgprotocol te klikken.

De details kunt u op die manier bekijken voordat u één van de drie opties selecteert.

Klik op het pijltje rechts naast de naam van het zorgprotocol en selecteer een optie.

Aanvaarden

U kiest ervoor om dit zorgprotocol te starten.

Weigeren

U kiest ervoor om dit zorgprotocol niet te starten.

Geweigerd door patiënt

U kiest deze optie als de patiënt de preventie weigert.

Zorgprotocol opslaan in het patiëntendossier

Als geen enkele van die opties geselecteerd werd, wordt voor dat zorgprotocol niets geregistreerd in het dossier.

Als een van de drie opties geselecteerd wordt, wordt het zorgprotocol opgeslagen in het dossier met de status "aanvaard", "geweigerd" of "geweigerd door patiënt".

Start- en einddatum van het zorgprotocol

Afhankelijk van het type zorgprotocol probeert Daktari de start- en einddatum automatisch te bepalen afhankelijk van de gekozen status:

" Aanvaarden " probeert de start- en einddatum automatisch te bepalen indien mogelijk. Bv. bij een zorgtraject wordt de einddatum automatisch op vier jaar na de ingevoerde startdatum gezet.

" Weigeren"/"Geweigerd door patiënt" zet de startdatum op vandaag. Er wordt dan geprobeerd om eventueel, indien van toepassing, automatisch een einddatum te bepalen voor dat zorgprotocol. Hierbij wordt de startdatum gezien als de datum waarop de patiënt het zorgprotocol heeft geweigerd en de einddatum wordt de datum vanaf wanneer het zorgprotocol opnieuw voorgesteld mag worden.

info_32U kunt steeds de start en einddatum manueel aanpassen.

info_32Als de start- en/of einddatum enkel automatisch bepaald kunnen worden nadat er specifieke handelingen, diagnoses, metingen e.d. uitgevoerd zijn, dan zullen die op een later moment aangevuld worden.

Bv. de einddatum van het zorgprotocol voor cervixkankerscreening kan pas automatisch worden bepaald als het uitstrijkje effectief werd uitgevoerd. Dat uitstrijkje moet misschien eerst worden ingepland en zal maar later gebeuren. Op de dag waarop het uitstrijkje effectief gebeurt, zal het systeem een einddatum voorstellen die 3 jaar later ligt.

Actief zorgprotocol

Een "aanvaard" zorgprotocol betekent niet noodzakelijk dat het meteen "actief" is.

Zo kan een zorgtraject bv. "aanvaard" worden maar wordt het pas "actief" zodra het contract getekend is door alle partijen en de startdatum, en automatisch de einddatum, ingevuld is.

Het aanvaarden van het zorgprotocol voor GMD+ maakt dat zorgprotocol wel onmiddellijk actief (en zet de startdatum op vandaag).

Een "aanvaard" of "actief" zorgprotocol blijft in de lijst onder de rubriek Zorgprotocollen beschikbaar zodat u steeds kunt zien welke handelingen u hebt uitgevoerd, wanneer het zorgprotocol vervalt/opnieuw mag starten, of er ondertussen bepaalde indicaties of contra-indicaties veranderd zijn, enz.

Als een preventieve handeling een nabije vervaldatum heeft, wordt er een kleurindicatie getoond zodat u de patiënt kunt informeren en/of een nieuwe preventie kunt organiseren.

Contra-indicaties

Een zorgprotocol kan een lijst van contra-indicaties contra-indicaties voorzien.

Omdat contra-indicaties soms nog niet gecodeerd aanwezig zijn in het dossier, kunt u een aangeboden maar nog niet aanvaard zorgprotocol gebruiken om de contra-indicaties toe te voegen aan het dossier.

Zo helpt het zorgprotocol u bij het controleren of er effectief geen contra-indicaties zijn. U stelt bijvoorbeeld de vraag aan de patiënt tijdens een consultatie en op dat moment kunt u eventueel ook het dossier aanvullen.

Het activeren van een contra-indicatie resulteert in het niet meer aanbieden van het zorgprotocol zolang de contra-indicatie van toepassing is.

info_32De graad van automatisering via codes is afhankelijk van de inhoud van de thesaurus. Zo is ICPC-2 vaak te beperkt en bevat ICD-10 bijvoorbeeld geen procedures, waardoor het geautomatiseerd gebruik van bepaalde handelingen nog niet mogelijk is.